În copilărie, vara, familia mea, îl aştepta pe nenea Anton, fratele tatei, care venea din Bucureşti să petreacă câteva zile în satul său natal. Întotdeauna avea la el un aparat de fotografiat cu care ne făcea câteva poze.
Doamne, cât luam în serios acest moment şi cât de mult ne bucuram!
Prin anii 70 - 80 erau folosite aparate cu film din celuloid ce trebuia developat şi apoi se făceau pozele într-o cameră obscură cu toate cele necesare. Asta, pentru cine se pricepea! Cine nu, ducea filmul la un atelier specializat. Astăzi, toată lumea are un telefon cu camere de filmat, un aparat foto modern.
Se spune că nimeni nu s-a născut învăţat să facă poze, mai bine spus fotografii. Pentru că între acestea există o mare diferenţă.
Să ne amintim că pe 21 februarie 1947 – A fost inventat aparatul de fotografiat la minut de către Edwin Herbert Land, în New York.
Camera obscură Heather Neill
Ar fi şi mai bine să avem în dotare un aparat de fotografiat performant, şi să fi parcurs un curs foto.
Michael Chevalcameră video XF705!
Am luat în considerare o serie de citate din care putem trage unele învăţăminte cu privire la fotografii. Trebuie să știm că: ”Fotografia este o oglindă înzestrată cu
memorie.” (Hacob Paronian)
Care este diferența dintre o fotografie și o poza?
"Eu cred că doar pozele se fac. Iar fotografiile se realizează, se concep, se trăiesc, se creează, se petrec. Și cred că pasiunea pentru fotografie nu e suficientă pentru a te transforma în fotograf, așa cum cel mai scump aparat de fotografiat din lume se va încăpățâna să facă doar poze în mâinile cuiva cu multă școală, dar cu puțin talent. Și mai cred că, învăluiți în oceanul imaginilor pe care le întâlnim în fiecare zi, uităm, prea adesea, să mai privim și spre trecut. (Melvin Sokolsky) (Webcultura.ro)
O fotografie rară cu Maria Tănase şi Mihail Sadoveanu
Poză făcută cu telefonul Nokia
Părintele fotografiei din România este considerat Carol Pop de Szathmary. În timpul său, România se constituia din Principatele Unite, Vechiul Regat și Țările Române. Carol Pop de Szathmary a fost unul dintre primii etnografi ai locului. Fotografiile pe sticlă realizate de acesta reprezintă efortul său neprețuit pentru a îmbogăți tezaurul românesc. (Webcultura.ro)
"Pentru un fotograf, cel mai important lucru nu este camera foto, ci ochiul."(Alfred Eisenstaedt)
"Nu faci doar o poză cu un aparat de fotografiat. Ai pus în poză toate imaginile pe care le-ai văzut, cărţile pe care le-ai citit, muzica pe care ai auzit-o, şi persoanele pe care le-ai întâlnit." (Ansel Adams)
Cum arată fotografia vieții voastre?
Plină de culoare, cu pete de umbră, cu mulți
oameni în cadru? Să nu uităm niciodată că rezultatul final depinde de ceea ce
alegem noi să punem în evidență: iubirea sau disperarea, bucuria sau nepăsarea,
încrederea sau deznădejdea! (Alfred Eisenstaedt)
Pictorul francez Paul Signac (1863- 1935) afirmă că "există o știință a culorii, ușoară și simplă, pe care fiecare ar trebui să o învețe și a cărei cunoaștere ar evita atâtea false judecăți..."
Fotograful care vrea să se desăvârşească în color nu poate fi mulţumit doar cu citirea modului de folosire a aparatului de fotografiat. El va trebui să studieze știința "uşoară şi simplă" a culorilor şi să se adape din experienţa marilor colorişti, pictori şi fotografi.
Înt-o singură imagine se pot arăta foarte multe. Bogăția de informație și forța de sugestie par că trec, uneori, mult dincolo de limitele cadrului. O singură imagine poate declanșa o suită de gânduri, emoție, un surâs, amintiri, repulsie, bucurie, tristețe - o gamă întinsă de stări și simțiri. Alteori, o singură imagine poate fi doldora de informații prețioase, interesante, senzaționale. (E. Iarovici - "Fotografia și lumea de az")
Fotografia v-a învățat să priviți, v-a ascuțit percepția vizuală, v-a atras atenția asupra valorii amănuntelor și a nenumărate frumuseți.(E. Iarovici)
Fotografia v-a economisit mii și mii de ore de lectură de descrieri care, nici pe departe, nu v-ar fi evocat adevăruri pe care le sesizați în câteva clipe de baleiaj cu privirea pweste o fotografie. (E. Iarovici)
Cum arată Taj- Mahal? Care sunt culorile aurorii boreale? Cum aleargă girafa? Cum arată un peisaj pe Lună? Cum se îmbrăcau bunicii noștri? (E. Iarovici)
Fotografia în științe, în justiție, în sport, în industrie, în învățământ, în publicitate - în aproape fiecare câmp de activitate omenească, ea aduce un aport prețios .(E. Iarovici)
O fotografie poate fi și operă de artă! Există un nivel dincolo de care o fotografie face saltul calitativ spre artă. (E. Iarovici - "Fotografia și lumea de az")
Valoarea operelor de artă se stabilește de timp și nu de oameni. ( Marc Chagall - 1887- 1985)
O singură imagine, frumos realizată cu gândire, simțire, meșteșug și pasiune - cât de multe poate să arate! (E. Iarovici)
Merele putrede strică pe cele bune. (Proverb)
Aparatul de fotografiat este o sculă pentru noi... manipularea lui trebuie să devină un reflex. (Cartier-Bresson)
Ce este mai efemer decât o expresie pe un obraz? (Cartier-Bresson)Dintre toate mijloacele de expresie, fotografia este singurul care fixează o clipă anume. (Cartier-Bresson)
"Fotografia este un puternic mijloc de expresie. Bine folosită, ea devine o mare forță de binefacere și înțelegere, folosită greșit, ea poate stârni multe incendii periculoase."( Eugene Smith (1918-1979)
"Limbajul fotografic este un rezumat al gândirii." (Cartier-Bresson)Fotografia este pentru mine descoperirea în viața reală a unui ritm de suprafețe, linii și valorații. (Cartier-Bresson)
Când fotografiezi trebuie să fii pregătit ca la tenis.(Cartier-Bresson)
De la senzori la arbitru de frumuseți "Ochii şi urechile sunt martori"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu